Το σχολείο μας

1gym oldktirio

Το ιστορικό κτίριο του 1ου Γυμνασίου Καρδίτσας στην γωνία των οδών Ιεζεκιήλ και 18ης Αυγούστου 

To Παλαιό 1o Γυμνάσιο Καρδίτσας είναι ακόμη όρθιο στην διασταύρωση των οδών Ιεζεκιήλ και 18ης Αυγούστου. Τότε στέγαζε περισσότερους από 1600 μαθητές. Από αυτό αποφοίτησαν πολλοί μελλοντικοί επιστήμονες, δικαστικοί, υπουργοί, πρωθυπουργοί και άλλες ιστορικές προσωπικότητες και διασημότητες της εποχής.

           Το σχολείο ξεκίνησε ως  4/τάξιο  Γυμνάσιο Καρδίτσας και ήταν για ένα διάστημα μικτό. Στις αρχές του ΄40  ονομάστηκε Γυμνάσιο Αρρένων Καρδίτσας. Αργότερα πήρε το όνομα 1ο Γυμνάσιο Αρρένων  Καρδίτσας – όταν δημιουργήθηκε και το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Καρδίτσας. Στην συνέχεια έγινε  Ά Γυμνάσιο  και Λύκειο Αρρένων Καρδίτσας και σήμερα λέγεται  1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας το οποίο βρίσκεται στην περιοχή πίσω από το Εθνικό στάδιο έχοντας κοινή αυλή με το  6ο Γυμνάσιο Καρδίτσας.

Σημαντικά ονόματα  απόφοιτων του ιστορικού αυτού Σχολείου:

Νικόλαος  Πλαστήρας:

Υπήρξε από τους πιο αξιόλογους αξιωματικούς και πολιτικούς του περασμένου αιώνα. Γννήθηκε στην Καρδίτσα το 1882 και όταν αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο  Καρδίτσας κατατάχθηκε στο 5ο Σύνταγμα πεζικού και γρήγορα έφτασε στον βαθμό του επιλοχία. Το 1910 μπήκε στη  σχολή υπαξιωματικών και απεφοίτησε ως ανθυπολοχαγός. Έλαβε μέρος στους δυο βαλκανικούς πολέμους. Διακρίθηκε στις μάχες της Ελασσόνας Γιαννιτσών και ιδιαίτερα στη μάχη του Λαχανά κατά την οποία οι συμπολεμιστές του τον ονόμασαν Μαύρο Καβαλάρης, προσωνυμία που θα του μείνει για όλη του τη ζωή. Στη μάχη του Σκρά όπου συμμετείχε ως Διοικητής Τάγματος προάχθηκε επ’ ανδραγαθία σε Αντισυνταγματάρχη και κατόπιν σε Συνταγματάρχη στην εκστρατεία προς Ουκρανία σε ηλικία 38 ετών. Τις προαγωγές τις έπαιρνε στα Πεδία των μαχών.Στη Μικρασιατική Εκστρατεία έλαβε μέρος στις σκληρότερες μάχες και έφτασε μέχρι το Καλε Γρότσο πέρα του Σαγγαρίου διοικώντας το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ασχολήθηκε με την πολιτική. Διετέλεσε δυο φορές πρωθυπουργός κατά μικρά διαστήματα και ζωηρά παρέμεινε στις μνήμες μας η άρνησή του να «βολέψει» από την θέση του τον άνεργο αδερφό του. Πέθανε πάμφτωχος το 1953 θρηνηθείς από όλους τους Έλληνες. Η Καρδίτσα, ο συνοικισμός της Νέας Ερυθραίας Αθηνών και η Σ.Μ.Υ. στα Τρίκαλα κοσμούνται με την προτομή του και το φράγμα του Ταυρωπού που πρώτος αυτός οραματίσθηκε ονομάστηκε προς τιμήν του Φράγμα Πλαστήρα.

Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ:

Στις 2 Αυγούστου το 1913 γεννήθηκε στο χωριό Αρτεσιανό Καρδίτσας ο Βησσαρίων Τίκας, ο εκλιπών προκαθήμενος  της εκκλησίας της Ελλάδος. Ήταν μια προσωπικότητα έτοιμη να σφραγίσει με την παρουσία της στο πηδάλιο της εκκλησίας της Ελλάδος, για ένα τέταρτο του αιώνα. Το 1927 δέχθηκε τα πρώτα ερείσματα που τον ώθησαν προς την εκκλησία με την φοίτησή  του στο 4τάξιο γυμνάσιο Καρδίτσας. Επί 50 χρόνια ήταν αρχιερέας. Υπηρέτησε πρώτα την Μητρόπολη  Άρτας (1958-1974), και στην συνέχεια στην Μητρόπολη Ιωαννίνων (1958-1974), οπότε και εκλέχθηκε από την  Ιερά Σύνοδο ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Μπορεί σήμερα να μην είναι κοντά μας, ωστόσο δεν έχει πάψει να ζει στις καρδιές όλων των ανθρώπων και να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Χαρίλαος Φλωράκης:

Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Το 1914 σε ένα χωριό των Αγράφων, την Ραχούλα, από εύπορους γονείς. Η οικογένειά του μετακινήθηκε στην Καρδίτσα και έτσι ο Χαρίλαος είχε την ευκαιρία να φοιτήσει στο δημοτικό και στο γυμνάσιο της πόλης, το σημερινό  1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας. Νωρίς κατάλαβε ότι δεν είναι όλοι ίσοι στην ζωή. Ξεκίνησε στα 20 ως τηλεγραφητής στην περίφημη σχολή Τριατατικών. Αργότερα στην Αθήνα πήρε τα πρώτα τηλεγραφήματα για τον πόλεμο του 40. Η Αντίσταση και ο εμφύλιος είναι δύο τεράστια κεφάλαια της Ιστορίας  στα οποία αφιέρωσε τα καλύτερα χρόνια του. Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα έγινε βουλευτής, Γενικός γραμματέας, Πρόεδρος του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΚΚΕ.      

Άλλα σημαντικά ονόματα αποφοίτων του Σχολείου μας: 

 Ά Ανωτάτοι κληρικοί :

1) Σεβαστιανός Οικονομίδης: Μητροπολίτης Κόνιτσας και Δρυϊνοπόλεως.

2) Παύλος Πολυμερόπουλος: Μητροπολίτης Χίου.

3) Κύριλλος Χριστάκης: Μητροπολίτης Κυθήρων και σήμερα Θεσσαλιώτιδας & Φανιοφερσάλων

΄Β Ανωτάτοι Δικαστικοί :

1) Δημήτριος Μαργέλλος: Πρόεδρος Αρείου Πάγου.

2)Ευριπίδης Αντωνίου: Αρεοπαγίτης.

3) Πολύβιος Μαντζιάρας: Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου.

4) Νικόλαος Παραθύρας: Αρεοπαγίτης.

΄Γ Πολιτικοί :

1) Απόστολος Αλεξανδρής: Υπουργός.

2) Απόστολος Βογιατζής: Υπουργός.

3) Κωνσταντίνος Σταμούλης: Υπουργός.

4) Δημήτριος Μπούσδρας: Γερουσιαστής.

5) Στέλιος Αλαμανής: Υπουργός.

6) Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος: Υπουργός.

7)  Δημήτριος Σιούφας: Υπουργός.

8) Αθανάσιος Ταλιαδούρος: Υπουργός.

9) Σπύρος Ταλιαδούρος Υπουργός